Equestrian

Case studies

a dream realised

Nothing is more satisfying than a dream realised, and Scotts of Thrapston is proud to have helped Giles and Jayne Chapman create their dream equestrian property in the form of a stunningly renovated Grade II Listed 15th Century property on the Somerset/Devon border. 

A home crafted to your own specification is the ultimate in luxury living and this is exactly what the couple set out to do when they found the property back in 2007. They instantly knew the property had huge potential and set about making it their own in every sense.

the first port of call

As most horse owners will understand, often to their partner’s bemusement, the horse’s home comes first. So Jayne’s first call was to Scotts. As a competitive dressage rider, Jayne had admired the quality of the Scotts stables on the stands at Badminton and Burghley…thinking to herself, one day this is what I will have!

At ‘concept’ stage, Scotts worked with the client’s architect to design a stable complex to house Jayne’s nine horses, which would complement the existing structures and satisfy the planning department requirements that stipulated that the yard had to have a natural slate roof and be “subservient” to the house. One design complication was due to limited space on site, it was hard to incorporate the inclusion of a key part of a competition yard, the wash down and grooming area, so Scotts designed an extended canopy to create one in the centre of the yard.

During the build, Scotts worked with the local contractor – who moved over 1000 tonnes of earth to create a base for the stables. This was to ensure that the Listed Buildings Officer’s request was met, in that the overall height of the yard would sit lower than the thatch on the house.

more than just a stable company

It soon became apparent to Giles that the team at Scotts could be useful in other areas of the development. The couple were also building a swimming pool and needed a solution for a pool house, and they found that one of Scotts National Trust Summerhouses was the perfect inspiration.

Giles loved the Scotts summerhouse titled ‘The Reading Room’, as the style fitted in well with the Grade II status of the property. He decided to commission the Scotts design team to come up with a bespoke solution, based on this summerhouse, which would house the plant equipment associated with the pool and provide an area for changing.

The final part of the jigsaw was to create a garage and storage facilities, to replace the original one which had been demolished to make room for the stables. The solution tied in perfectly with the rest of the development and provided a home to the couple?s cars and gardening equipment.

teamwork

Giles and Jayne were building their dream, so the Scotts team of highly skilled designers and craftsmen, lead by a dedicated project manager took the time to understand the passion behind it so they could fully share in the vision.

As with every project, the team worked hard so that the service received from Scotts and the process of realising the dream, was just as enjoyable as the end result.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER BELOW

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google